Пет архитектурни приложения за виртуална и добавена реалност


Безспорно новите технологии постепенно променят начина, по който професионалистите общуват, създават и разглеждат съдържание. Приложенията за виртуална реалност (VR, virtual reality) и добавена реалност (AR, augmented reality), насочени към сектор "Архитектура, инженерство и строителство", стават все по-усъвършенствани и оптимизирани, а цените им се понижават. Преди няколко години тези решения бяха новост, но постепенно променят начина, по който професионалистите общуват, създават и разглеждат съдържание. VR/AR приложенията се превръщат в стандарт за индустрията, предлагайки възможност за промени в дизайна още докато експертите разговарят с клиенти и колеги.

За виртуалната реалност е характерно, че е генерирана и работи изцяло в компютърна среда, докато добавената реалност наслагва виртуални елементи към реалния свят. Затова VR инструментите се смятат като по-подходящи за архитекти, а AR инструментите ще бъдат повече ползвани в строителството. Това пише специализираното издание Archipreneur, което представя 5 интересни и полезни приложения, подчертавайки че новаторските технологии все още са на ранен етап на развитие.

#1 - ARki

Това е услуга за визуализиране на архитектурни модели в реално време. Тя обединява добавената реалност (AR) и архитектурата, предоставяйки триизмерни (3D) изображения с различна степен на интерактивност. Използва се както за проектиране, така и за презентации. Работи по следния начин: превръща стандартни 2D изображения или макети в 3D визуализации. Има различни функции като анализ на засенчването от сградата и избор на строителни материали.



Потребителите могат да заснемат и записват варианти на архитектурните модели под формата на 3D изображения или филмови клипове, а след това с няколко клика да ги споделят в социалните медии или по имейл. ARki може да се използва с всяко устройство, което работи с операционните системи IOS/Android.

#2 - Storyboard VR

Това е безплатна програма за създаване на прототипи и изображения, която може да бъде използвана от архитекти, инженери, дизайнери, художници. Позволява на потребителите да вкарват 2D изображения, чертежи и карти в света на виртуалната реалност, след което да работят по тях в триизмерната среда. Дизайнерската компания Artefact първоначално е създала приложението за собствено ползване - за да улесни и ускори работата си по VR проекти.



Лесното използване позволява на дизайнерите да споделят идеи и да получават обратна връзка (feedback) още в ранния етап на процеса. Storyboard има и опция за създаване на слайдове, което го превръща в нещо като VR версия на PowerPoint.

#3 - Pair

Компанията Pair използва технологиите на добавената реалност (AR) за своето приложение, което позволява на архитектите да добавят 3D модели на мебели и уреди към своите проекти за интериор. Това става по-лесен (drag-and-drop) начин, като се използват Айфон или Айпад.



Онлайн каталогът на фирмата засега включва над 200 продукта за обзавеждане на дома и офиса, като всеки ден се добавят нови предложения. Приложението позволява на потребителите да разгледат продуктите все едно вече се намират в собствения им дом или офис.

#4 - SmartReality

Мобилно приложение за добавена реалност (AR). То използва камерата на мобилното устройство, за да добави интерактивен строително-информационен (BIM) модел към принтирани конструктивни планове. Така се създават 3D визуализации на проекта. Потребителите имат възможност да променят мащаба (чрез zoom), да показват структурните слоеве чрез едно натискане на бутона, да преминат през различните етапи на проекта и да запишат изображения и видео от тяхната работа.



SmartReality има и версия за виртуална реалност, разработена от екипа на JBKnowledge Labs R&D team. Приложението позволява на юзърите да правят виртуални обиколки в проектираните сгради чрез устройства като Oculus Rift, Samsung Gear и Google Project Tango.

#5 - Fuzor

Приложение за обработка на изображения в реално време, което е свързано с архитектурния софтуер на Revit. Използва технология, която първоначално е разработена от Kalloc Studios за създаване на видеоигри. Позволява на потребителите да преглеждат, коментират и визуализират данните от строително-информационния модел BIM и да синхронизират промените в Revit. Има опции за различни измервания, анализ на удароустойчивост и осветлявяне, филтри за цветовете и видимостта, различни сечения.



Към момента Fuzor предоставя свързаност с файлове от Revit, Archcad, Rhinoceros 3-D, Navisworks, SketchUp, FBX и 3ds.

Текст на Христо Николов, www.gradat.bg

Коментари

Популярни публикации