Бетонна или дървена къща - какво да изберем?

В миналото дървените къщи са били типични за населението ни, но напоследък все по-рядко се прилагат, за разлика от тухлено-бетонните къщи. И двата типа имат своите хубави и лоши страни.



Бетонът е универсален и много полезен материал, но има редица недостатъци.Едни от тях са малката коравина на усукване и голямото му собствено тегло, което е от огромно значение при сеизмични въздействия, който са често срещани на Балканите. Дървото от своя страна е изключително устойчиво на усуквания и ако дървената конструкция се проектира и изпълни както трябва, то няма земетресение, което да може да разруши такава къща, освен ако не пропадне земята под нея.
Друг характерен недостатък на бетона е неговата хигроскопичност. Това е от голямо значение например при наличие на почвени води или или ако след дъжд пръстта около къщата се навлажни. Възможно е влагата да започне да се предава на бетона и да избие на пода. В такива условия е хубаво преди изливането на плочата да се постави здрав полиетиленов найлон под нея, който да предотврати проникването на почвената влага в бетона. Дървото от своя страна не е хигроскопично и не пренася влагата. Поради тази причина усещането в дървена постройка е някак си по-уютно, по-чисто и по-сухо.
Един от основните недостатъци на бетона, който се отразява върху бюджета ни по време на експлоатацията, е голямата му топлопроводимост. Една бетонно-тухлена къще ще се затопли много по-бавно, защото и бетона и тухлата поемат топлината, която отоплителните ви уреди излъчват, т.е. масивната сграда ще ви струва повече за отопление и ще излезе много по-скъпа в дългосрочен план. Слагането на допълнителна изолация върху тухлено-бетоновите стени и под би намалило този негативен ефект, но в крайна сметка ефективността отново ще бъде по-малка от дървените къщи.
Както бетона, така и дървесината има своите недостатъците.
Може би най-големият недостатък на дървените къщи е тяхната уязвимост от пожар. При един наистина голям пожар от дървената къща няма да остане нищо, а на бетоново-тухлената ще изгори само покрива, обзавеждането и личните вещи. С развиването на технологиите, обаче вече има много материали, които могат да намалят рисковете от пожар. Използването на климатик вместо нагреваеми печки значително ще намари опасността от пожар. Друга предпазна мярка е употребата на огнеупорен гипсокартон за стените, който ще оскъпи малко конструкцията, но ще придаде много по-голяма сигурност и удароустойчивост. Поставянето на двоен слой огнеупорен гипсокартон значително увеличава шансовете къщата да оцелее дори при голям пожар, а в същото време се постига и по-голяма топло- и шумоизолация. Желателно е и използването на каменна вата вместо на стъклена. Тя е 100% пожароустойчива и забавя разпространението на огъня. В комбинация с пожароустойчив гипсокартон значително ще се повиши огнеустойчивостта на дървените къщи.
Друг недостатък дървените къщи е, че поради малкото си тегло могат да бъдат отнесени от ураганен вятър. За щастие в България не сме имали урагани, тайфуни и торнадота каквито се срещат в САЩ и други страни и такава опасност няма.
За сметка на това пък има опасност от наводнение. При силно течение на водата, е възможно къщата да бъде отнесена. Поради тази причина е от изключително значение при строителството на дървени къщи е избора на терена за строеж. Изберете парцел, при който водата да може да се оттича около него, а не да се събира в него.
Също важен проблем е опасността от вредители. Термитите са най-оспадните вредители, които могат да изядат цялата конструкция, но за щастие не се срещат в нашата страна. Друг вид вредители са дървоядите, които се хранят само с беловината в дървесината. Проблема с тях може да се реши, ако му се обърне внимание на време. Срещат се множество импрегнационни материали, които предпазват дървото от вредители, гниене и плесени. Има 3 начина на нанасяне на импрегнанта, с четка или валяк, с потапяне в импрегнационна смес и вакумно импрегниране в автоклав. Професионалното измпрегниране е в основата на дълготрайността на дървената къща. Затова е изключително важно клиентите да са максимално информирани за задължителните неща и процеси при дървените къщи, за да нямат проблеми в последствие.
Видове сглобяеми и дървени къщи се предлагат в България?
1. Сглобяеми дървени къщи от сандвич панели – в България този тип къщи се предлагат най-вече от Брациговската школа, която е наследник на държавното предприятие от комунистическо време „Бял Бор“. Тези фирми са опитни и строят много бързо понеже са изгладили производствения си и строителен процес.

Предимства на сандвич панелите:
  • стават по-бързо и по-лесно
  • за месец и половина можете да имате напълно готова къща
  • дават възможност за по-ниска цена
Недостатъци:
  • опасност от измятане на панелите
  • съмнителна здравина на захващането им към основата и помежду им
  • опасност от влажен дървен материал, използван в скритата част на панелите
  • използване на пароблокираща мембрана, която спира парите в едната посока, но ги блокира в другата. Това е много опасно, ако ползвате климатик през лятото, парите се движат отвън на вътре, а зимата се движат отвътре навън. Така през лятото ще останат блокирани пари в конструкцията и ще кондензират вътре в нея, причинявайки мухъл и гниене на дървесината и OSB плочите.
  • използване на EPS или XPS изолация, поставена директно върху OSB-то на външните стени. Това води до влага между изолацията и OSB-то и причинява сериозни щети от гниене и плесен.
В България най-често се изпълняват този тип къщи. Това е предпочитано решение за фирмите, тъй като с използването на сандвич панели, се съкращава срока на изпълнение, а и клиентът не може да види каква дървесина е вложена в панела и с какво качество са изпълнени сглобките и изолацията в тях.
2. Сглобяеми къщи с метална конструкция – тези къщи не са с дървена, а с метална конструкция като вместо дървени греди се използват профили от ламарина. Други вариант е използването на по-масивни метали, които чрез заварки съставляват конструкцията.

Предимства:
  • металните профили не се измятат като дървото и с тях по-лесно се правят прави стени
  • металът е по-евтин от дървото
  • с готовите метални профили се строи по-бързо и по-лесно
Недостатъци:
  • по-малка огнеустойчивост, тъй като металната конструкция ще загуби устойчивост при по-ниска температура, отколкото дървесината.
  • използването на метал намалява изолационните характеристики на къщата

3. Лог къщи (финландски къщи) – срещат се под няколко разновидности – къщи от кръгли, от правоъгълни трупи или от специални профили. Къща от трупи са много скъпи и само по-заможните семейства си ги позволяват.

4. Дървени къщи с монолитна гредово редова конструкция – при този тип конструкция първо се изгражда дървената структура от греди, като всичко се свързва монолитно като едно цяло и след това конструкцията се облича с плочите, които обшиват стените.

Предимства:
  • възможност за наистина здрава, солидна и тайна дървена конструкция, която ще издържи поколения.
  • позволява много здраво и солидно закрепване за основата
  • цялата конструкция е отворена и видима до най-малкия детайл.
  • няма ограничения към дизайнерските и архитектурните решения
Недостатъци:
  • по-скъпа от сандвич панелите
  • строи се по-бавно
  • не трябва да се допуска поставяне на EPS изолация върху OSB-то, както често се прави в България. Желателно е използването на каменна фасадна вата, поставена върху паропропусклива мембрана с цел предпазване от задържане на влага или конденз върху OSB-обшивката или гредите.

Този тип къща може би е най-удачния и със сравнително малко средства се постига голяма надеждност и трайност.
Ако решите да инвестирате в строителство на сглобяема дървена къща е хубаво, преди сключването на договор с фирмата изпълнител, да се консултирате със специалист. Нека консултанта проучи практиките и технологиите на строителната фирма и да защити интересите ви в написания договор. За целта можете да се доверите на Профинитум.

Източник: https://dragobuild.com/maktK

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации