Носят ли добра доходност имотите под наем в България?

Време е за малко статистика - България е на осмо място в Европа по доходност от отдавани под наем имоти, съобщава онлайн изданието simplybusiness.co.uk, като се позовава на анализи на групата за плащания WorldFirst.



Средната доходност у нас достига 5,77%, посочва изданието. Процентът е впечатляващ на фона на големия брой българи, които имат собствен имот, и на бурните темпове на жилищно строителство в последните години. Инвестицията в имоти у нас остава сред най-добрите, предвид ниските лихви, които банките дават върху спестяванията на гражданите.

Лидер в Европа е Ирландия с доходност от 7,08%. На второ място е Малта с 6,64%, а на трето – Португалия, с 6,43%. В топ 10 се нареждат Холандия, Словакия, Белгия, Турция, Кипър и Унгария.

В дъното на класацията е Швеция. Там средната доходност, на която може да се надява собственик, отдаващ имот под наем, е в размер на 3,03%. Непосредствено преди нея са Хърватия и Франция с по 3,82%.

За 12 месеца Великобритания отчита най-силен спад в подреждането на приходи от наеми в ЕС. Тя пада с 10 места, до 25-а позиция, със средна доходност от наем на имот от 4%. Причината според финансисти е „предизвикателната среда“ за собствениците на имоти, като отпаднали данъчни облекчения за жилища, отдавани под наем. Държавата увеличи рязко и данъците при сделка с недвижимости с цел овладяване на спекулациите заради недостига на жилища в големите градове на страната.

Коментари

Популярни публикации