СТАРА СОФИЯ. ГРАДЪТ, ФОТОГРАФЪТ, БИЖУТЕРЪТ И ВИЗУАЛИЗАЦИИТЕ


От днес, 28 март, до 18 май Галерията за съвременно изкуство в столицата представя изложбата "Стара София. Градът, фотографът, бижутерът и визуализациите".

Кайя Христова интерпретира уюта, емоциите и духа на отминалото време през погледа на обектива си. Повикана от старината на родния град, тя надзърта в напълно забравени и изоставени, дори запустели пространства, за да съживи интригуващи детайли от Стара София, видени под различен ракурс. Проучванията с фотоапарат са автентично свидетелство за изчезващото, изплъзващото се и неуловимото.

Невена Велева, вдъхновена от детайла, майсторски го отлива в сребро, а 3D визуализаторът Илия Пасков придава на всичко това обем и реалистичност.

Кайя Христова е български графичен дизайнер. Работи на свободна практика по различни проекти и с различни хора. Занимава се с рекламни визии като графичен дизайнер по множество проекти, сред тях и за Камелия Тодорова - Перлата на българския джаз. Освен с дизайн, Кайя се занимава с рисуване и фотография. Снимала е артисти като: Камелия Тодорова, Мирослава Кацарова, Росен Пенчев и Лорина Камбурова и др. Част е от екипа на уеб списанието „Лицата на града".

Голямата й страст са архитектурните детайли, които снима из цял свят. Обожава да изследва Скандинавия и особено Дания, една приказна страна на най-щастливите хора в света. Обича тайнствените орнаменти и детайли, които се крият в тесните улички и чакат някой да ги открие и покаже през своя поглед.  Казва,  че най- красивите детайли, които е снимала са във Франция, Холандия, Дания, Италия, Гърция, Белгия, Словения, Австрия и България.

Невена Велева практикува обработка на метали и скъпоценни камъни при различни майстори в НИПРОРУДА в периода 1993-1994 г. След специализиран курс при майстор бижутер Петър Цанков се насочва към създаване на бижута от сребро, като водещо в създаването на моделите е ръчната работа.

В процеса на усъвършенстване на идеите за проекти, Невена се насочва към изработване на детайлни отливки на миниатюрни природни форми като плодчета, семена и други подобни от познати или екзотични растения, които събира от различни краища на България и света.

Голяма подкрепа в технологичния процес Невена получава от колегата си бижутер Илия Пасков. През 2006 година тя открива галерия ЧУДО, арт средище в южното морско селце Варвара. Всяко лято през изминалите 12 години там се провеждат събития, свързани не само с изобразителните и приложни изкуства. Провеждат се камерни концерти, прожектират се любими филми на открито. Идеята на Невена е Арт Средище Чудо да се наложи като място за изява на млади талантливи хора на изкуството и на вече утвърдени автори, готови да позволят и споделят още един „морски" прочит на творбите си.

По материал на citibuild.bg

Коментари

Популярни публикации