Защо да изберем камина на пелети


Ако търсите нов и алтернативен метод за отопление на дома, то непременно трябва да помислите върху инсталиране на камина използваща дървесни пелети. Този тип камини са направени от метал, но всъщност са много подобни на конвенционалните камини на дърва, които бяха така широко разпространени в миналото.

Уредите работещи с пелети са екологичо чисти

Пелетните камини са проектирани да работят с дървесни пелети, които са много по-екологично чисти от останалите горивни материали. Освен това, пелетните камини се отличават с няколко нови елемента в сравнение със традиционните – дигитален термостат, вентилатор и др.

Тези уреди имат редица предимства. Например отпада нуждата от складиране на обемисти дървени запаси, които заемат много място и цапат. Вместо това може да заредите бункера, нагласите термостата на желаната температура и просто да забравите за камината, като тя ще поддържа дадената температура часове наред. Изброените по-горе предимства несъмнено са достатъчен повод да изберете пелетна камина за отопление на дома. Популярността на тези уреди нараства постоянно, защото те са доста по-лесни за употреба и по-практични от традиционните камини или печки на дърва.

Затова, ако търсите как да осигурите топлината и уюта във вашият дом, пелетните камини са едно чудесно решение. Те са достъпни, екологично чисти и енергийно ефективни, а това ги прави изключително атрактивни и подходящи да заместят всяко друго решение за отопление на дома.

Както вече споменахме, основният материал за изработката им е металът, но идеята и принципът им на действие е почти същият, както при традиционните камини и печки на дърва. Горивото обаче е различно – използват се рециклирани дървесни стърготини, пресовани във форма на пелети. Тези камини са много по-екологични от останалите инсталации за отопление основани на принципа на горене. Този тип нагревателни уреди съдържат електронни елементи, които подпомагат употребата им. Дигитални термостати, вентилатори и др.елементи са само част от допълнителните елементи, които липсват при камините от стар тип.


Алтернативен метод за отопление

Камините с пелети са нов алтернативен метод за отопление на дома, който за разлика от отоплението с нормална камина, е много по енергийно ефективен. Допълнително предимство на този вид камини е, че може да настройвате скоростта на изразходване на пелетите, и да си осигурите постоянна топлина в помещението за по-дълъг период от време.

Дървесните пелети са направени от отпадъчен продукт при преработка на дървесина – рециклирани стърготини, които се пресоват на малки елементи удобни за транспортиране и използване. Пелетите се зареждат в бункера на котела, откъдето постъпват регулярно в горивната камера.

Предимства

Предимствата на тези камини са многобройни. Те ще ви осигурят нужната топлина в дома, но без недостатъците на обикновените камини. Повече няма да се налага да цепите и складирате дърва за зимата. Няма да се налага да пренасяте дърва за огрев всеки ден. Пелетните камини са един отличен източник на отопление, който е и много ефективен. Електронното управление ви позволява да заредите бункера с гориво и да излезете на разходка. Щом се приберете, ще влезете в затоплено до нужната температура помещение, а камината ще продължи да работи още часове наред, без да се налага да я зареждате отново.

Друго предимство на камините е тяхната лесна поддръжка. Тъй като те работят при по-високи температури, на практика почти не оставят пепел при горенето. Това води до по-лесното им почистване, което е много важно за правилната работа на горивната камера. Регулярното почистване гарантира правилното функциониране на камината и безопасността и.


Много хора си правят дървесните пелети у дома посредством малки уреди за пелети. Веднага след като се снабдите с камина, може да се научите как да си набавяте горивото сами. Популярността на този вид гориво нараства, а с това и търсенето на пазара, като в някои моменти може да се получи недостиг. Основните инструкции на производство на пелети могат да бъдат намерени в Интернет.

Избора на камина с дървесни пелети може да бъде прекрасно решение за вашият дом. Тези камини са достъпен метод да отопление осигуряващ ви необходимата топлина и предлагайки отлична енергийна ефективност. Тези системи могат и чудесно да допълнят вече съществуващата система за отопление на дома.

Източник: https://kuoreterm.com

Коментари

Популярни публикации