24 стаи в 32 кв.м? Вижте как!

Гари Чанг е млад архитект от Хонг Конг, който проявява изключителна оригиналност и въображение в проектирането на собствения си апартамент. Той умело успява да се справи с липсата на пространство в дома си и споделя практичното си архитектурно постижение на сайта на Planet-Green.

Въпреки че в Хонг Конг цяло семейство може да живее само в една малка стая, находчивият архитект не се отказва от възможността да се сдобие с удобството на по-голямото жилище. Именно заради това той успява да намери иновативен начин, за да осъществи желанието си. Чанг обяснява, че "Дори мястото да е малко, това не пречи да бъде ефективно и удобно за съжителство.".

Неговият апартамент е трансформиран посредством плъзгащи се панели. Така например, когато библиотеката се дръпне няколко метра, зад нея се открива дрешник, а зад него пък има вана. Над тях е разположено легло за гости. Леглото на Чанг пък може да бъде сгънато, превръщайки се в канапе, което превръща спалнята във всекидневна. Идеята леглото да бъде скрито идва от факта, че именно то заема най-много място в тясното пространство.

Чрез панелите архитектът може да направи 24 различни комбинации в апартамента си. Само за ден той може да живее в двайсетина различни стаи! Друг ценен съвет, който получаваме от него, е, че ако прозорците са в златист нюанс, това създава впечатление, че навън е светло, дори когато не е. Освен това, ако се монтира огледало на тавана, се създава илюзията, че стаята е по-широка. Така осветлението е максимално и няма нужда да се включва, което спестява доста от разходите за електроенергия. 

Наред с всичко изброено дотук, Чанг не спира да ни изумява и с още удобства. Функционалното му жилище разполага с напълно оборудвана кухня от около 2 метра и дори с кинозала. Няколко стени се избутват, за да се извади на преден план екрана, който по този начин закрива изцяло прозореца, разпъва хамака и така собственикът може да се наслади на любимите си филми.

Ето и кратко видео, за да видите апартамента "в действие": https://www.youtube.com/transformer_home


Коментари

Популярни публикации