Как да инвестираме в недвижими имоти?

Здравейте, приятели!

В днешната публикация ще ви запознаем с основните принципи, които трябва да съблюдавате при инвестиране в недвижимо имущество, така че да извлечете максимална изгода. Голяма част от хората прибързват, защото смятат, че са попаднали на изгодна сделка, но всъщност нямат ясна идея какво ще правят с реализираната инвестиция.

Този подход е грешен и не бива да се подлъгвате от примамливи обяви, които обещават бързи печалби от инвестирането в недвижима собственост. Както се казва, безплатен обяд няма, затова със съветите по-долу ви призоваваме да бъдете разумни и да изградите своя план преди началото на подобно бизнес начинание.

  • Работете в екип
Точната и актуална информация е най-ценният ви ресурс, но няма човек, който да разбира от всичко. Затова трябва да подберете дори малък екип, който да ви помага в проучването, ремонтните дейности или правните съвети. Наемете брокер, консултант, юрист - въобще специалисти, които да ви насочват, така че инвестицията ви наистина да бъде успешна.


  • Предварителни проучвания
Съберете информация за пазара и имота, която да бъде ваша отправна точка при пресмятането на риска, който поемате. Такъв неминуемо винаги има, но основната ви задача е да го сведете до минимум. Проучете колко ще ви струва всичко, какви са тенденциите в развитието на пазара в момента, какви приходи и разходи ще ви носи имота, на каква сума ще възлизат вноските по заема (ако взимате такъв) и т.н. 

  • Направете ценово предложение
След като вече сте се насочили към целта си и сте направили нужните проучвания, ще сте наясно с реалната цена на имотите. Съветваме да се насочите към повече от един, за да направите сравнение и да намерите най-подходящия за вас. При търговията с недвижими имоти цената винаги е обект на договаряне, като много зависи от отправеното от купувача предложение. Когато един имот включва няколко жилища, то неговата цена се базира на прихода от всяко едно жилище по отделно в момента (притока на пари). Помислете също и за бъдещите разходи за поддръжка. Взимайки това в предвид, ще успеете да договорите изгодна цена.

  • Обем на сделките
Ако имате възможност, инвестирайте в няколко имота. Вероятно при някои от тях ще реализирате загуби, но ако подберете достатъчно доходоносни имоти, ще успявате да компенсирате тези загуби и отново да извличате печалба.

  • План "В"
Винаги се подсигурявайте със спасителен план. Събитията не винаги могат да се развиват по ваше желание, затова е добре да имате нещо в ръкава за такива ситуации. Например, купувате имот с цел да направите подобрения и отново да го пуснете на пазара, но на по-висока цена. Да, обаче пазарът се е променил и реализирането на този план може да изглежда невъзможно към днешна дата. Тогава прибегнете до отдаване под наем или пък продажба с опция изплащане на вноски. Може да не постигнете желаната печалба, но пък ще намалите загубата си. 

В крайна сметка е важно винаги да имате план, който да е съставен на база солидно предварително проучване. Ако все още не сте сигурни дали инвестицията ви ще бъде добра, то след като изчислите разходите по нея, удвоете ги. Ако все още цифрите ви изглеждат добре и реализирате печалба, то действайте смело - идеята ви е добра!

В случай, че имате нужда от допълнителен съвет, винаги можете да се обърнете към нас - екипът на "Профинитум"! С радост ще бъдем партньор в бизнес начинанието ви!

Надяваме се статията да ви е била полезна. В следващата ще ви покажем често срещаните грешки при инвестирането в недвижим имот.

Коментари

Популярни публикации