Най-ексцентричната сграда на света


Ако досега сме насочвали вниманието ви по-скоро към практичното, то сега е време да обърнем поглед и към ексцентричните дизайнери в света на строителството.


Интересната сградна композиция, която виждате на снимките, носи името "The White Tree" ("Бялото дърво") и е дело на френски проектанти. Тяхната идея е 17-етажния жилищен блок да наподобява разлистено дърво. Това ще бъде осъществено като балконите на отделните апартаменти ще сочат в различни посоки, напомняйки листа. Освен оригиналният естетически ефект, резултат от хрумването ще бъде и директният достъп до голямо количество слънчева светлина.


Самият строеж е поверен на японска фирма, която ще започне работа през тази година и би трябвало да приключи до края на 2017-та. Височината на сградата ще бъде 56 метра, а в нея ще са разположени 120 апартамента. Собствениците на всеки от тях ще се наслаждават на прекрасна гледка към бреговете и планините на Монпелие, Франция. Предвидена е и вертикална градина с различни цветя по височината на сградата.


Според някои критици около проектът се вдига излишен шум, тъй като основната цел е изкуствен ПР на една не особено функционална сграда. Авторите обаче са на мнение, че са създали дизайн на много удобна жилищна кооперация. Дали са прави ще разберем след поне две години, а дотогава можем поне да оценим подобаващо необичайната им инженерна мисъл.


Коментари

Популярни публикации