Често срещани грешки при инвестиране в недвижимости

В предишната публикация ви обяснихме в основни линии как да инвестирате в недвижимо имущество и какви са главните принципи, които трябва да спазвате, ако сте се решили на подобно начинание. Днес ще разширим още малко темата като ви представим и най-често допусканите грешки, за да можете да ги избегнете.

За да изградите правилно първоначалната си стратегия, трябва да сте наясно с три понятия (или три типа приходи) - действителен приход, действителен потенциален приход и бъдещ потенциален приход. Сега ще ги изясним с няколко думи:

  • Действителният приход представляват общите приходи, генерирани от имота през последните 12 месеца.
  • Действителният потенциален приход пък е сумата на приходите, които имотът би могъл да генерира през последните 12 месеца при условие, че 100% от апартаментите в него са отдадени под наем и собственикът се е възползвал от всички останали възможности за печалба.
  • Бъдещият потенциален приход включва общите приходи, които могат да бъдат получени от наемите при днешните пазарни условия, пълна заетост на апартаментите/площите в него и пълно използваните на всички други възможности за печалба.

Нека обаче оставим теорията на страна и накратко отбележим "подводните камъчета", които могат да спънат вашето ново бизнес начинание:
  • Внимавайте с какви хора влизате в съдружие, защото лошият партньор може да навреди на бизнеса повече от всеки друг. Но...
  • ...не бъдете страхливи и нерешителни. Бъдете активни, правете оферти на имотите, които харесвате и сравнявайте предложенията докато не попаднете на най-подходящия за вас.
  • Винаги бъдете лесни за откриване - онлайн, по телефон, секретар или какъвто начин на комуникация изберете, но бъдете сигурни, че няма да изпуснете изгодна оферта, само защото в този момент не сте били на разположение. Отделеното време ще ви се отплати щедро в последствие.
  • Поддържайте се информирани за тенденциите на пазара, новите предложения, четете списания за имоти, следете новините в специализираните сайтове или се доверете на експерт - консултанти. Помнете, че информацията е най-ценният ви ресурс.
  • Организирайте - не разчитайте на паметта си, а си записвайте всичко. Следете документацията ви да е винаги подредена, пазете важните визитки и оферти.
  • Преценете докъде трябва да стигнат подобренията - честа грешка на инвеститорите е, че се захващат с прекалено много ремонтни дейности, но не правете и само минималното.

Надяваме се отново да сме били полезни с предоставената информация.
Ако все пак имате въпроси, не се колебайте да се свържете с екипа на "Профинитум"!



Коментари

Популярни публикации