Най-доброто от изложението за интериорен дизайн в Милано

Salone del Mobile е едно от най-известните изложения за обзавеждане и интериорен дизайн в света. Провежда се в Милано, като всяка година тук представят продуктите си над 2000 изложители върху повече от 200 хиляди квадратни метра площ. Събитието е всепризнат еталон и международен стандарт, както за провеждане на подобни изложения, така и за самите дизайни, които виждаме на него.

Vol. 2015 е на тема "Разказ на истории за красотата" и редица водещи интериорни дизайнери за пореден път показаха идеята си за истинската, но и различната красота. Вижте обобщение на едни от най-впечатляващите модели, които насочиха вниманието към себе си.



Започваме с тенденцията към подчертано овалните форми. Изящните линии свидетелстват завръщане към 50-те, 70-те и 80-те в интериорния стил. Някои от най-известните марки залагат на меките цветове, докато други акцентират с наситени нюанси на жълтото, червеното и тюркоаза.



Като материи най-често срещаните са плюш и пепит в стилизирани геометрични форми. Отново мраморът се запазва като силно използван материал, както беше и в последните няколко сезона.



Sottsass успяват да комбинират практично и забавно, създавайки интересна серия от вази и лампи. Обръщаме внимание на текстурата и щампите и въвеждането на най-различни флуоресцентни аксесоари и предмети.



Стилът на Missoni Home също привлича с използваните абстрактни и флорални символи. Елементите с цветя, толкова живи и искрящи, присъстват както в мебелите, така и в спалното бельо.



Игра на цветове - така можем да обобщим интериорните тенденции тази година. От килима до леглото и табуретките наблюдаваме редуване на свежи тонове с експлозия от наситени нюанси. 



Cappellini пък се фокусират върху уникалните си производствени техники за всеки отделен продукт и слагат акцента върху ръчната изработка, за разлика от масовите индустриални процеси. Концептът "Panda Landscape" е от новата колекция по дизайн на Паола Навоне.



Част от колекцията на Maroso е по дизайн на David Adjaye, звездата дизайнер за 2015. Посветена на изследвания и експерименти, Moroso представи новите продукти и постижения на годината. Подбор, който отразява материално и културно качество на творбите. Едни от най-известните съвременни имена в дизайна, които са част от колекцията на Moroso са Arad, Ross Lovegrove и Patricia Urquiola.



На изложението тази година присъстваше и силен акцент върху компактни и модулни мебели, които се открояваха на фона на по-грандиозни колекции, по-подходящи само за големи и обширни пространства. Все пак научноизследователската и развойна дейност, иновациите, патентованата технология и творческият дух превръщат жилището в интелигентен дом на 21 век.



Тази година бе обявена от ООН за година на светлината и нямаше как по време на изложението да не се покаже най-доброто в тази област. Търсенето на лекота се превръща в мечтана визия. Много показателен пример за това е новата настолна лампа от Foscarini, създадена от Nichetto и Nendo. Името идва от японската дума, с която се наричат медузите, които са ползвани като вдъхновение в творческия процес. Лампата представлява четири тънки крака в бук с ефирно тяло от фина ръчно изработена японска хартия.



Интересно събитие, което можеше да се види по време на Salone del Mobile, организирано от фирма Oikos, е създадената инсталация от полско-американския архитект Даниел Лебескинд, наречена "Future Flowers". Направена е от два километра червени стоманени панели в триизмерен вид. Геометричната инсталация е разположена в един от вътрешните дворове на университета и впечатлява еднакво силно от всеки ъгъл.


Коментари

Популярни публикации